

31- فلوسوییچ به چه صورت های قابل نصب می باشد؟

آشکارسازهای جریان آب قابلیت نصب در لوله با سایزهای مختلف نامی (Nominal Size) در لوله های افقی و عمودی را دارند.
32- PN10 و PN16 چیست؟
PN10 و PN16 اندازه گیری های فلنج متریک (مانند قطر دایره پیچ، اندازه سوراخ، اندازه پیچ و غیره) را مطابق با استانداردهای ISO 7005-1 یا DIN 2501 مشخص می کنند. فلنج های استاندارد در سیستم انگلیسی با مقیاس اینچ تعریف می شوند و بیشتر آنها با فلنج های متریک مطابقت ندارند. با توجه به قابلیت های ماشینکاری شیرها توسط CNC، محصولات مختلف می توانند دارای فلنج هایی با مشخصات PN10 یا PN16 باشند تا ارتباط بین محصولات با برندهای مختلف برقرار شود. (به عنوان مثال ، یک مدل خاص از شیرها با انتهای فلنج PN10 قابل اتصال به برخی از لوله های متریک هستند.)
33- تفاوت بین شیرهای دروازه NRS و OS&Y چیست؟

NRS به معنای Non-Rising Stem و اصطلاح OS&Y مخفف عبارت outside stem and yokeاست. در شیرهای NRS ، همانطور که از نام آنها مشخص است چرخش استم یا میله سبب باز و بسته شدن شیر میشود، اما چرخش Stem سبب حرکت میله به سمت بالا یا پایین نمی شود. ولی شیرOS&Y، به محض چرخش ساقه، Stem را به داخل یا خارج از شیر (به سمت بالا) منتقل می کند. به این ترتیب وضعیت شیرهای گیت با یک نگاه قابل تشخیص خواهند بود.
• هیچ یک از مدل های فلوسوییچ های WFDN را نباید بر روی لوله های مس نصب نمود.
• فشار بیش از حد به لوله در زمان بستن کلمپ ها ممکن است سبب آسیب به لوله گردد. از بستن کلمپ با فشار زیاد خودداری کنید.
• از لوله با دو جنس متفاوت (به عنوان مثال مس به استیل و یا غیره) در محل نصب فلوسوییچ خودداری کنید. چرا که سبب خوردگی و آسیب به آشکارساز می گردد.
• نصب باید توسط پرسنل مجرب و مطابق با کلیه دستورالعمل های دتکتور جریان آب انجام شود.
• از اتصال منبع تغذیه قبل از اتمام فرآیند نصب خودداری کنید. ممکن است خطر آسیب یا مرگ در پی داشته باشد.
• مدل های معمولی فلوسوییچ ها در محیطهای با خطر انفجار نبایند نصب شوند.
35- مایع موجود در حباب اسپرینکلر چیست؟

مایع مورد استفاده در حباب شیشه ای اسپرینکلر از یک محلول گلیسیرین غیر سمی که هنگام گرم شدن منبسط می شود، با فشار مایع به بدنه شیشه ای حباب، سبب شکستن آن شده و مسیر آب باز می گردد.
36- چرا حباب های اسپرینکلر دارای سایزهای مختلفی است؟

حباب های اسپرینکلر (Sprinkler Bulb) با اندازه های مختلف نشان دهنده شاخص زمان پاسخ (RTI) اسپرینکلر است. این اندازه گیری نوع پاسخ یا همان واکنش اسپرینکلر را تعیین می کند. بالب های 5 میلی متری برای اسپرینکلرهای با پاسخ استاندارد (Standard Response) استفاده می شوند و از حباب های 3 میلی متری برای اسپرینکلرهای واکنش سریع (Quick Response) استفاده می گردد.
37- چگونه می توانیم یک Sprinkler قابل اطمینان و نام تولید کننده آن را تشخیص دهم؟

برندهای معتبر در ایران از لیست تجهیزات اطفای حریق سازمان آتش نشانی قابل دستیابی هستند. همچنین اگر اسپرینکلر دارای تاییدیه های بین المللی باشد روی رفکتور (Sprinkler Deflector) هر محصول این اطلاعات به همراه برند معمولا حک می گردد.
38- نحوه محاسبه فشار و جریان اسپرینکلر های استاندارد را شرح دهید؟

اسپرینکلر های استاندارد معمولا با اندازه های دهانه و K-Factors مختلف موجود است. مقدار آب تخلیه شده توسط اسپرینکلر بستگی به فاصله و چگالی مورد نیاز مطابق با NFPA دارد. محاسبه فشار مورد نیاز را با استفاده از فرمول P = (Q / K)2 انجام می گردد. در صورتیکه فشار مشخص باشد، میزان جریان آب از فرمول Q = K√ (P) محاسبه میشود. بر اساس استاندارد NFPA 13 برای بیشتر اسپرینکلر ها به حداقل فشار شروع 7 psi نیاز است.
Q = جریان (در gpm)
K = K-Factor
P = فشار (به psi)
39- آیا محدودیت های ارتفاع در آبپاش های قابل اعتماد وجود دارد؟
محدودیت ارتفاع نصب اسپرینکلر ها ارتباط مستقیمی با نوع آنها دارد. به طور کلی، NFPA 13 در فصل های 12 تا 21 به تشریح شرایط نصب و محدودیت های انواع اسپرینکلر ها پرداخته است. لازم به ذکر است در خصوص اسپرینکلرهای سرکوب زود هنگام (سرکوب سریع) (ESFR) معمولاً در ارتفاعات سقف یا سقف خاص محدودیت هایی وجود دارد که در استاندارد مذبور به آنها اشاره شده است.
40- در هنگام طراحی سیستم اسپرینکلر چگونه می توانیم درجه حرارت مناسب اسپرینکلر را محاسبه نماییم؟
نحوه دسته بندی اسپرینکلر ها به شرح زیر است:
• حداکثر دمای محیط مورد انتظار که اسپرینکلر به صورت روزانه (یا فصلی) در معرض آن قرار دارد.
• فاصله اسپرینکلر ها از منابع تولید گرما
• تراکم طراحی شده برای فضای مورد پوشش بر اساس منحنی های فضا/ تراکم
در بخش 8.3.2 استاندارد NFPA 13 (2013) اطلاعات لازم را برای انتخاب درجه حرارت مناسب اسپرینکلر ها با توجه به دمای محیط و مجاورت با منابع گرما فراهم می کند. فصول 12 تا 21 حاوی اطلاعاتی و جداول تعریف شده ای در مورد انتخاب دمای اسپرینکلر ها در مشاغل مختلف و کاربرهای گوناگون وجود دارد که می توانند ملاک عمل قرار گیرند.
41- سیستم های اسپرینکلر آبی چگونه کار می کنند و رنگ حباب های اسپرینکلر بر چه اساس تعیین می گردند؟
در سیستم های اطفای حریق اسپرینکلر با خروج آب از نازل های اسپرینکلر عملیات اطفا صورت می پذیرد. گرمای شدید باعث انبساط مایع درون اسپرینکلر می شود و در نهایت باعث ترکیدن حباب و آزاد شدن آب در پشت آن می شود.
مایع موجود در حباب های اسپرینکلر در رنگ های متنوعی قرار می گیرد و هر رنگ نمایانگر دمای مورد نیاز برای فعال کردن اسپرینکلر است:
نارنجی - 135 درجه فارنهایت (57 درجه سانتی گراد)
قرمز - 155 درجه فارنهایت(68 درجه سانتی گراد)
زرد - 174 درجه فارنهایت (79 درجه سانتی گراد)
سبز - 200 درجه فارنهایت (93 درجه سانتی گراد)
آبی - 286 ° F (141 درجه سانتی گراد)
بنفش - 360 درجه فارنهایت (182 درجه سانتی گراد)
سیاه - 440 درجه فارنهایت (226 درجه سانتی گراد)
42- آیا احتمال عمل نمودن سیستم های اسپرینکلر وجود دارد؟
در واقع از نظر فنی هیچ چیز غیرممکن نیست. با بررسی های انجام شده می توان گفت احتمال یک هزارم درصد از سیستم اطفای اسپرینکلر به طور تصادفی به وجود آمده اند. از آنجاییکه اسپرینکلرها با گرما فعال می شوند و به مقادیر قابل توجهی گرما نیاز دارند (حداقل 57 درجه سانتی گراد)، بنابراین تقریباً هرگز چنین شرایطی را نخواهید داشت که اسپرینکلرها به طور تصادفی عمل نمایند، مگر اینکه سری اسپرینکلر جدا شده و یا حباب آن شکسته شود.
43- چرا باید به سیستم های اسپرینکلر اطمینان نمود؟
طبق اعلام انجمن ملی محفاظت در برابر آتش سوزی (NFPA)، ساختمانهایی که دارای سیستم اسپرینکلر آتش نشانی هستند، بطور میانگین بین 50 تا 66 درصد تلفات و خطر مرگ کمتری در اثر حوادث آتش سوزی نسبت به ساختمان های فاقد سیستم اطفای اسپرینکلر تجربه می نمایند. در سال های 1989 تا 1998، آمار مرگ و میر غیرنظامیان در ساختمان های دارای سیستم اسپرینکلر بشرح ادامه کاهش یافته است:
60 درصد در کارخانجات
74 درصد در فروشگاه ها و دفاتر
75 درصد در خانه های سالمندان
91 درصد در هتل ها و مکانهای اقامتی
44- بایدها و نبایدهای سیستم اطفای آبی اسپرینکلر چیست؟
بایدها:
• سیستم اطفای آتش حریق آبی خود را به صورت ماهیانه تست کنید. با باز کردن شیر تست و دریافت سیگنال از سیستم اعلام حریق و همچنین به صدا در آمدن زنگ مکانیکی از صحت عملکرد سیستم مطمین شوید.
• محل دریچه خاموش کننده های سیستم اسپرینکلر را بشناسید و به خاطر بسپارید..
• اطمینان حاصل کنید که شیر کنترل سیستم اسپرینکلر باز است.
نباید:
• از رنگ آمیزی اسپرینکلر را خودداری کنید.
• از ضربه و هر گونه آسیب مکانیکی خودداری کنید.
• از قرار دادن موانع روی اسپرینکلر و یا مسدود نمودن فضای اطراف اسپرینکلر پرهیز نمایید.
45- آیا سیستم اسپرینکلر از طریق دود نیز فعال میگردد؟
خیر، همانطور که در نیز اشاره شد، اسپرینکلرها فقط با حرارت فعال می شوند، این بدان معنی است که دود هرگز نمی تواند سبب عملیات اطفا در این روش شود.
46- آیا سیستم اسپرینکلر باعث آسیب به سازه نیز می شود؟
بله. اما در صورت عدم استفاده از سیستم اسپرینکلر، گزینه های موجود را در نظر بگیرید:
1- ساختمان شما در آتش می سوزد.
2- آتش نشانان نسبت به اطفا اقدام می نمایند که اساساً ساختمان شما در آب غرق می شود تا آتش سوزی فروکش نماید. (در نظر داشته باشید که اسپرینکلر آتش نشانی آب با جریان حدود 18 gpm را تحویل می دهند، در حالی که شیلنگ های آتش نشانی فشار جریان آب بالاتری تا نزدیک به 60 را به سازه وارد می نمایند).
47- اگر یکی از اسپرینکلرها فعال شوند، آیا همه فعال خواهند شد؟
به عنوان یک قاعده پاسخ منفی است. هر اسپرینکلر به صورت جداگانه در اثر گرما فعال می شوند، به این معنی که آنها فقط در پاسخ مستقیم به آتش سوزی در محل مربوطه فعال می شوند.